Smaki Babiej Góry
Tytuł projektu: Smaki Babiej Góry – ocalić od zapomnienia
Partnerzy projektu:
Partner wiodący: Gmina Zawoja, 34-222 Zawoja 1307, www.zawoja.ug.pl
Partner: Obec Oravská Polhora, 02947 Oravská Polhora 454, starosta@oravskapolhora.sk
Opis mikroprojektu: W czasach fast-foodów, kebabów, burgerów, pizzy z dowozem niewiele osób z młodszego pokolenia zna lub pamięta smaku chleba maczanego w mleku z cukrem, placów na blasze, czy kulasy z masełkiem. Tradycyjne potrawy babiogórskie odchodzą w zapomnienie, wypierane przez dania z dalekich krajów i śmieciowe jedzenie. A przecież nasze babiogórskie potrawy są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe jak na przykład zupa pokrzywowa o ponad 100 – letniej historii wytwarzania w Zawoi, czy obryndzowych kluseczkach z Oravskiej Polhory. We współczesnym zabieganym świecie brakuje czasu na celebrowanie posiłków, ten pędzący świat wymusił na nas zmian w kuchni. Nie mniej jednak, zauważyć można pojawiający się trend powrotu do tradycji. Powoli zaczynamy doceniać tradycję i coraz chętniej pragniemy sięgać po tradycyjne potrawy i jak dawniej celebrować posiłki. Konieczne zatem jest ocalenie od zapomnienia wspomnień smakowych i przekazanie ich dalej w przyszłość. Realizacja projektu uchyli rąbka tajemnic kuchni babiogórskiej, zapewni powrót do dawnych zwyczajów, spuścizny kulinarnej i zapomnianych smaków. Będzie również wspaniałą formą spotkań, wymiany doświadczeń, integracji i wspólnej zabawy gospodyń spod obu stron Babiej Góry.
Cele projektu: Celem projektu jest zachowanie dziedzictwa kulturowego jakim są tradycyjne potrawy kulinarne oraz ich wykorzystanie w celu podniesienia poziomu atrakcyjności pogranicza.
Cele szczegółowe:
- wzrost atrakcyjności i podniesienie jakości promocji regionu babiogórskiego, poprzez organizację warsztatów, festynu i publikacji książki
- wzrost poziomu wykorzystania dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego poprzez wykreowanie nowych aktywności angażujących mieszkańców Gminy Zawoja i Oravskiej Polhory oraz utrwalenie, a tym samym ochronę tradycji kulinarnych
Działania realizowane w ramach mikroprojektu:
- organizację 4 warsztatów kulinarnych dla przedstawicieli KGW z Zawoi i Orawskiej Polhory
- organizację 2 warsztatów prowadzonych przez KGW dla dzieci i młodzieży
- wydanie dwujęzycznej książki o dziedzictwie kulturowym pogranicza, jakim są tradycyjne potrawy kulinarne
- organizację dwóch spotkań mających na celu promocję książki ukazującej dziedzictwo kulinarne pogranicza polsko – słowackiego
Okres realizacji: 2021-01 – 2021-10
Wartość projektu: 55 940,40 €
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (85%) oraz budżetu państwa (15%) w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska-Słowacja 2014-2020.
Informacje prasowe
- https://sucha24.pl/artykul/smaki-ktorych-coraz/763430
- https://sucha24.pl/artykul/utrwalaja-smaki-babiej/764218
- https://sucha24.pl/artykul/smaki-babiej-gory/897387